Woninginbraken en preventie

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Woninginbraken en preventie

 

Aan de bewoners van dit adres

Geachte heer/mevrouw,

Het is vanaf eind oktober weer vroeg donker ’s avonds. Dat weten helaas ook woninginbrekers. Juist in deze periode piekt het aantal woninginbraken veelal en dit willen gemeente en politie, samen met inwoners, voorkomen. Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen woninginbraken. In deze brief willen wij, gemeente Barneveld en de politie, u informeren over maatregelen die u kunt nemen om woninginbraken tegen te gaan.

Meer dan ooit helpen burgers actief met het voorkomen van inbraken. De daling in woninginbraken in de gemeente is dan ook voor een belangrijk deel te danken aan preventie: met preventieve maatregelen en alert gedrag is het inbrekers een stuk moeilijker gemaakt. Tot tevredenheid van de politie bellen steeds meer mensen naar het alarmnummer 112 bij een verdachte situatie. Door de alertere burger kan de politie nu vaker inbraken voorkomen of inbrekers aanhouden. Een gepakte inbreker betekent meestal dat niet één maar meerdere inbraken zijn voorkomen én opgelost. Wanneer u de politie nodig heeft, maar er geen sprake is van spoed kunt u bellen met 0900-8844.

Alert gedrag wordt versterkt door deelname in een Whatsappgroep. Door verdachte situaties met de buurt in de gaten te houden kan een inbraak voorkomen worden en kan een verdacht persoon tijdig wordt opgepakt. Whatsappgroepen in de gemeente zijn in de laatste jaren succesvol gebleken: verdachte situaties worden regelmatig in de kiem gesmoord en de sociale controle in de buurt wordt vergroot. Is er in jullie buurt al een Whatsappgroep? Zo niet, zou je graag een Whatsappgroep willen opzetten met de buurt? Neem dan contact op met de gemeente. U kunt bellen naar 140342 en vragen naar Dirk klein of Inge Jongeneel; Team Veiligheid, Vergunningen en Toezicht.

Een aantal andere maatregelen om met elkaar de veiligheid te vergroten:

–       Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Laat bijvoorbeeld weten wanneer uw weg bent, vooral in de vakantieperioden is dat belangrijk.

–       Let goed op in de buurt waar u woont. U kent u eigen buurt het beste en kan een verdachte situatie snel waarnemen. Wanneer u bijvoorbeeld een rondje met hond wandelt door de buurt, let dan goed op.

–       Meld problemen die de veiligheid schaden (zoals kapotte straatverlichting of hoog opgroeiend groen dat het zich belemmert) aan de verantwoordelijke instanties.
Preventie van woninginbraken wordt naast de waakzaamheid van burgers tevens voorkomen door de gelegenheid om in te breken weg te nemen. Het grootste gedeelte van de woninginbraken wordt nog steeds gepleegd door de gelegenheidsinbreker. Deze inbreker doet weinig aan voorbereiding en slaat zijn slag waar hij een gelegenheid ziet. Hij is vaak actief in de eigen woonomgeving en is uit op een buit die voor het grijpen ligt en gemakkelijk mee te nemen is. Een belangrijke tip is dus: maak het inbrekers niet te makkelijk! Als het te lang duurt om een huis te betreden zal de dief ergens waar dit sneller kan zijn slag slaan.
Je kunt zelf ook een aantal maatregelen treffen om bij uw woning de kans op een woninginbraak te verkleinen. Hierbij alvast een aantal:

–       Draai de deur op slot als je weggaat. Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden.

–       Zorg voor goed hang en sluitwerk. In de praktijk is gebleken dat producten die voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen de kans op een inbraak sterk verkleinen. Kijk eens op de website www.politiekeurmerk.nl om te controleren of uw hang en sluitwerk aan de eisen voor inbraakpreventie voldoet.

–       Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Zorg voor een lichtschakelaar of laat een lamp aan als je weggaat.

–       Hang buiten het huis een lamp op met een bewegingssensor. Met name tijdens donkere momenten schrikt het af als je opeens in het licht staat.

–       Sluit alle ramen als je weggaat. Als een insluiper via een open raam je woning binnen kan komen heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als weg gaat; zelfs als je maar heel even de deur uit bent.

–       Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen.

–       Haal ladders en vuilniscontainers zo veel mogelijk weg. Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren waar een inbreker naar binnen kan komen op hoger gelegen verdiepingen. Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te

Heeft u na het lezen van deze brief vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met één van de veiligheidscoördinatoren van de gemeente Barneveld via telefoonnummer 14 0342 (netnummer niet nodig).

Met vriendelijke groet,

H.C.A. Wilbrink

Teamchef Veluwe Vallei Noord


            Dr. J.W.A. van Dijk

Burgemeester van Barneveld

[/av_textblock]

[/av_one_full]