Verkopers aan de deur

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Verkopers aan de deur

Verkoop of goede doelen aan de deur, wat mag en wat niet. Wanneer vergunning nodig.

BEKNOPT OVERZICHT COLLECTEN / DONATEURS E.D.

  • Landelijke collecten

Landelijke collecten hebben een (doorlopende) vergunning van de gemeente. Denk hierbij aan Nierstichting, Hartstichting enz. Het rooster hiervoor staat op de website van de CBF. In de weken, dat er een landelijke collecte is, wordt er geen andere collectevergunning door de gemeente verstrekt.

  • Plaatselijke collecten

We noemen dit in Barneveld huis aan huis verkoop van artikelen ten behoeve van plaatselijke verenigingen, stichtingen en scholen. Als er dus direct verkocht wordt ten behoeve van het goede doel, is hier een collectevergunning voor nodig, die men ook kan/moet tonen. Denk bv aan stroopwafelverkoop enz.

  • Donateurwervingsacties

Als er geen geld gevraagd wordt, alleen donateur of ledenwerving, is dit vergunningvrij. Het mag niet in de winkelcentrums van Voorthuizen en Barneveld plaatsvinden. In die beide centrums is dit niet toegestaan en wordt er ook geen vergunning voor verleend.

  • Daklozenkrant

Dit is colporteren en is vergunningvrij. Er moet alleen toestemming zijn van de grondeigenaar.

  • Commerciele verkoop

Denk hierbij aan het huis aan huis verkopen van kaarten voor een landelijk goed doel. Hiervoor is een vergunning noodzakelijk. Het komt soms voor dat deze mensen zeggen dat het voor een goed doel is of dat het gewoon venten is. Soms is lastig te zeggen of het inderdaad venten (van kaarten) is, wat dus vergunningvrij is, of collecteren, een vergunning vereist.

  • Ventvergunning

Venten is vergunningvrij (denk bv aan de groenteboer enz). Een ventvergunning bestaat niet meer. Venten is gekoppeld aan het beroep en er wordt dus geld mee verdient. Verkopers moeten voldoen aan regels, die in de APV zijn opgenomen (o.a. ingeschreven KVK enz).

  • Werkzaamheden/dienstverlening

Denk hierbij aan glazenwassers, mensen die goten schoonmaken enz. Dit is niet meer vergunningplichtig, uit de APV verwijderd.

Tot slot:

Als u mensen, die aan de deur komen, niet vertrouwd, vraag altijd naar een vergunning en/of legitimatie en neem contact op met de politie en/of de gemeente.

[/av_textblock]

[/av_one_full]